MBOG Discipline

Orthomoleculaire geneeskunde

icon shape

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo noemt Hippocrates (460-377 v.C.) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding en hanteert Maimonides (1135-1204) de stelling dat: ‘geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld’. Dit idee raakte op de achtergrond toen, vanaf ongeveer 1850 de chirurgie steeds grotere resultaten boekte en na de Tweede Wereldoorlog, antibiotica als krachtig middel tegen infectieziekten ontwikkeld werden.
In het begin van de 20e eeuw werden steeds meer gebrekziekten ontdekt die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine. Een voorbeeld is scheurbuik, dat te voorkomen en te genezen bleek met vitamine C. Dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebrekziekten werd steeds duidelijker sinds 1960.
Sindsdien blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten en ouderdomsdiabetes.

Voeding geeft niet genoeg

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo min mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, tegenwoordig onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Een voorbeeld hiervan is foliumzuur, beter gezegd veel actief folaat. Ook reguliere geneeskundigen adviseren gezonde vrouwen die zwanger willen worden, extra actief folaat te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.
Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van supplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die stoffen bevatten die in geringere hoeveelheid ook in voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden.
Orthomoleculaire voeding en leefsstijl én voedingssupplementen kunnen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut ervan op de hoogte is wat u gebruikt.

Behandeling

Wanneer u naar een orthomoleculair arts of therapeut gaat, zal deze al uw lichamelijke klachten, maar ook vaak uw emotionele problemen willen weten. Verder zal uw behandelaar nauwkeurig willen weten wat u aan voedingstoffen binnen krijgt.  Soms is het raadzaam te onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld “regulier” in bloed, speeksel, urine of feces gemeten worden. Er zijn ook behandelaren die andere disciplines en onderzoeksmethode toepassen, zoals bijvoorbeeld een DNA test, uitgebreid darm of ontlastingsonderzoek, kinesiologie of osteopathie. Deze complementaire mogelijkheden geven u een completer, integraal advies en behandeling. Echter deze complementaire behandeling en onderzoeken dienen apart op uw factuur vermeld te staan, en waarbij vergoeding mogelijk zou zijn, dient de behandelaar daarvoor bij een andere desbetreffende beroepsvereniging aangesloten te zijn.
Met alle verkregen gegevens zal uw MBOG behandelaar een behandelplan opstellen en dit aan u voorleggen en met u bespreken, als ook u daarin verder begeleiden en adviseren.

vind hier uw behandelaar met hét MBOG keurmerk in orthomoleculaire therapie

X