Zoek

Welke is gezonder: Doritos Paprika of Lay’s Paprika?

Als het op snacks aankomt, zijn Doritos en Lay’s twee van de bekendste namen in de wereld. Beide merken bieden een scala aan smaken, maar vandaag gaan we ons concentreren op één van de meest populaire: paprika. De grote vraag die veel mensen stellen is: welke is gezonder? Als we op de Nutri-Score afgaan, zou de Doritos-variant gezonder moeten zijn, maar laten we eens dieper ingaan op de ingrediënten en voedingswaarden van beide snacks.

Doritos Paprika

Nutri-Score: B

Ingrediënten: mais (73%), koolzaadolie, paprikasmaak [paprikapoeder, uipoeder, tomaatpoeder, knoflookpoeder, suiker, smaakversterker (mononatriumglutamaat, natriumguanylaat, dinatriuminosinaat), aroma, kaliumchloride, kleurstof (paprika-extract), zuurteregelaars (citroenzuur), natuurlijk aroma, gerookt paprikapoeder], antioxidanten (ascorbinezuur, extracten van rozemarijn, tocoferolrijk extract, citroenzuur). Kan soja en tarwe (gluten) bevatten.

Laten we beginnen met Doritos Paprika. De ingrediëntenlijst bevat voornamelijk maïs (73%) en koolzaadolie, samen met een mix van kruiden en smaakversterkers. Hoewel het een aanzienlijk percentage maïs bevat, is het belangrijk op te merken dat het ook toegevoegde smaakversterkers en kleurstoffen bevat.

Zo bevat deze snack bijvoorbeeld mononatriumglatamaat (MSG). Dit is een veelvoorkomende smaakversterker die wordt gebruikt om de hartige smaak van voedsel te versterken. Het toevoegen van smaakversterkers zoals MSG kan het moeilijker maken om te stoppen met eten omdat ze een soort “umami” smaak creëren die onze smaakpapillen stimuleert en ons verlangen naar meer voedsel vergroot. Dit kan resulteren in een cyclus van overeten en het moeilijk vinden om tevreden te zijn met een kleine portie.

Lay’s Paprika

Nutri-Score: C

Ingrediënten: aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad, mais, in wisselende hoeveelheden), paprikasmaak [suiker, zout, paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, aroma’s, gerookte zoete paprikapoeder, fructose, kleurstof (paprika-extract), cayennepeper, voedingszuur (citroenzuur)].

Aan de andere kant bevat Lay’s Paprika een eenvoudigere ingrediëntenlijst. Hoewel het hoofdingrediënt aardappel is, worden er ook plantaardige oliën gebruikt, waaronder zonnebloem-, koolzaad- en maïsolie. De smaak wordt gecreëerd met behulp van natuurlijke kruiden en specerijen, zoals paprikapoeder, uienpoeder en knoflookpoeder. Hoewel Lay’s ook kleurstoffen en een voedingszuur bevat, lijkt de algehele lijst van ingrediënten minder complex en bevat het minder kunstmatige toevoegingen vergeleken met Doritos.

Ook bevat de Lay’s-variant géén MSG, waardoor mensen kunnen zich eerder tevreden voelen met een kleinere portie, waardoor ze minder geneigd zijn om een hele zak op te eten.

Nutri-Score

Hoewel de Nutri-Score een handig hulpmiddel kan zijn om consumenten snel inzicht te geven in de voedingswaarde van een product, is het belangrijk om de geloofwaardigheid ervan te begrijpen. Dat zie je maar weer in bovenstaand voorbeeld.

De Nutri-Score houdt rekening met verschillende voedingswaarden en ingrediënten bij het toekennen van een score aan een product, maar het is geen perfect systeem. Het kan bijvoorbeeld bepaalde aspecten van de voedingswaarde niet volledig in overweging nemen, zoals de aanwezigheid van bepaalde toevoegingen zoals smaakversterkers of kunstmatige kleurstoffen. Daarnaast kan de manier waarop voedingsmiddelen worden verwerkt en bereid ook een rol spelen in hoe ze worden beoordeeld door de Nutri-Score. Het is daarom altijd verstandig om naast de Nutri-Score ook de ingrediëntenlijst en voedingswaarden van een product te bekijken.

Hoe je die ingrediëntenlijst dan precies bekijkt? We raden het aan om te streven naar zo min mogelijk bewerkte producten. Kies bijvoorbeeld voor chips met een kortere ingrediëntenlijst en natuurlijke smaakstoffen, zoals Lay’s Paprika, om zo de consumptie van toegevoegde smaakversterkers en kunstmatige kleurstoffen te beperken. Onthoud: hoe eenvoudiger de ingrediëntenlijst, hoe beter. Op die manier kun je genieten van je favoriete snacks zonder je zorgen te hoeven maken over onnodige toevoegingen.