Gezond Leven in BN de Stem

Door Margreet Kwaks van BN DeStem Gezond Leven 31-07-2023

80 procent van je gezondheid is hoe je leeft, wat je beleeft.

Darmklachten, kanker, ADHD, Alzheimer, schimmelnagels of het bevorderen van zwangerschap; brengen alle uiteenlopende gezondheidsuitdagingen mee waarbij orthomoleculaire geneeskunde, veelal in combinatie met reguliere geneeskunde, hulp biedt.

Wat is orthomoleculaire geneeskunde precies? ,,Eigenlijk is er maar één geneeskunde”, zegt Chantelle Kompier, voorzitter van de beroepsvereniging voor orthomoleculaire, integrale geneeskunde MBOG. ,,Dat is de methode waardoor de patiënt zich beter voelt. Een klacht laat zien dat je lichaam uit balans is. De oplossing is altijd maatwerk.”

Orthomoleculaire geneeskunde is veelomvattend. Het is een integrale geneeskunde die met alle mogelijke disciplines samenwerkt voor het beste resultaat. Een orthomoleculaire behandeling richt zich in het ideale geval eerst op het uitbouwen en behouden van een optimale gezondheid. De pijlers van deze aanvullende behandelwijze zijn voeding, leefstijl, sociale omgeving en het verantwoord gebruik van supplementen. Om inzicht te krijgen welke lichaamsprocessen verstoord zijn en welke voedingsstoffen er missen, kan een behandelaar gebruik maken van laboratoriumonderzoek. Denk aan de inzet van bloed-, ontlasting- en DNA-onderzoek.

Kompier: ,,Een orthomoleculair behandelaar kijkt naar hoe je hele systeem, geestelijk en lichamelijk, functioneert. Hierdoor is er altijd verbetering mogelijk. Hoe meer een patiënt zelf snapt hoe zijn lichaam werkt, des te makkelijker volgt hij zijn advies op.” Door de nadruk op preventie en welzijn is de hulp van de zorgverlener veelal kort en krachtig. De zorgverlener is de begeleider en de patiënt de regisseur.

De artsen, paramedici en therapeuten die bij MBOG zijn aangesloten, komen vaak uit de reguliere zorg. Kompier: ,,Onze leden zijn therapeuten, artsen, psychologen, diëtisten en fysiotherapeuten. Toegewijde professionals die zich gespecialiseerd hebben in orthomoleculaire geneeskunde. Ze maken zich hard voor een goede leefstijl om te voorkomen dat iemand ziek wordt. Het menselijk lichaam is mooi en complex. Het volgt een vast patroon, deels aangestuurd door het DNA. Zo’n twintig procent van je gezondheid komt voort uit je DNA, zo’n tachtig procent uit hoe je leeft en wat je meemaakt, dus ook je voeding, beweging en geestelijke gezondheid.”

Beroepsvereniging MBOG heeft als doel natuurlijke geneeswijzen net zo toegankelijk te maken als reguliere geneeswijzen. Kompier: ,,De reguliere zorg is overbelast. Orthomoleculaire geneeskunde is geen vervanging van, of alternatief voor een reguliere behandeling, maar het kan door de focus op welzijn en preventie bijdragen aan ontlasting van de reguliere zorg.”

Kompier hielp met haar eigen praktijk in vijftien jaar enkele duizenden mensen op weg naar een gezondere leefstijl en betere gezondheid. Sinds vijf jaar is ze voorzitter van de MBOG. ,,Ik wil me sterk maken voor het vak zodat steeds meer mensen dit werk kunnen doen. Het is zo mooi en dankbaar om iemand op weg te helpen met de unieke werking van zijn lichaam. Een patient in onze praktijk onderging een behandeling met medicatie voor borstkanker. Zij kreeg persoonlijk voeding-, supplementen, leefstijladvies om haar immuunsysteem en vochthuishouding te verbeteren. Een paar jaar later kwam ze weer, omdat de borstkanker terug was. Toen hebben we een DNA-test laten doen. Daaruit bleek dat haar lichaam het medicijn dat ze kreeg niet kon verwerken. Met een ander medicijn in combinatie met ondersteunende voeding en supplementen herstelde ze weer en liep ze uiteindelijk een marathon.”

De voorzitter merkt dat de reguliere geneeskunde de laatste tien jaar steeds meer de orthomoleculaire geneeskunde accepteert. Dat was in de jaren ’70 en ’80 wel anders. Inmiddels bestaat MBOG 35 jaar en neemt zij deel aan diverse initiatieven zoals Lifestyle4Health , het platform van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde. Dit innovatiecentrum is een initiatief van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum – LUMC.

MBOG telt zo’n zeshonderd leden verspreid over heel Nederland. Een orthomoleculair arts of therapeut moet minimaal een erkende medische opleiding op hbo-niveau afgerond hebben om zich te mogen aansluiten. De leden zijn herkenbaar aan het MBOG-keurmerk. Orthomoleculaire geneeskunde wordt vergoed door zorgverzekeraars, veelal in de aanvullende verzekering. Er geldt een maximumbedrag per behandeling en per jaar.

Geef een reactie

X