Zoek

Common Pitfalls in the Management of Patients with Micronutrient Deficiency: Keep in Mind the Stomach

Maagzuursecretie is noodzakelijk voor de vertering en absorptie van cobalamine (B12) en de absorptie van ijzer, calcium en waarschijnlijk magnesium, en is ook essentieel voor de absorptie, secretie en activering van ascorbinezuur (vitamine C). 

Verschillende pathologische aandoeningen zoals Helicobacter pylori-gerelateerde en atrofische maagslijmvliesontsteking, evenals geneesmiddelen zoals protonpompremmers, en ook maagchirurgie, kunnen interfereren met de normale werking van het maagslijmvlies en de homeostase van micronutriënten. Deze vaak vergeten link tussen de maag en micronutriënten kan een relevante impact hebben op een groot aantal mensen. Rekening houdend met de hoge prevalentie van Helicobacter pylori-infectie over de hele wereld, kan de rol ervan bij ondervoeding van micronutriënten klinische implicaties hebben: hoewel er de laatste jaren wereldwijd een dalende trend te zien is, zijn toch meer dan 50% van de mensen in de wereld geïnfecteerd door Helicobacter pylori.

Cobalamine-opname uit voedsel vereist de aanwezigheid van maagzuur voor ten minste twee stappen van dit complexe proces. Voor de absorptie van niet-hemisch ijzer, de meest voorkomende vorm van ijzer in het westerse dieet, is maagzuur nodig om de solubilisatie te behouden, neerslag te voorkomen en om reductie en chelatie door ascorbinezuur, een belangrijke promotor van ijzer, mogelijk te maken. Maagzuur lijkt ook een rol te spelen bij de homeostase van ascorbinezuur, de gereduceerde vorm van vitamine C, aangezien het in een niet-zure omgeving wordt omgezet in dehydroascorbinezuur, een minder actieve vorm. Ascorbinezuur bevordert verder de ijzerabsorptie, dus een verminderde biologische beschikbaarheid van deze micronutriënt kan negatieve effecten op de ijzerabsorptie impliceren.

Maagzuur heeft de primaire functie van een bacteriedodende verdedigingsbarrière. De progressieve vernietiging van zuurafscheidende pariëtale cellen is kenmerkend voor atrofische maagslijmvliesontsteking die leidt tot een geleidelijke toestand van hypochloorhydrie. De resulterende verhoging van de pH leidt tot een verzwakking van de maagzuurafweerbarrière, wat resulteert in veranderingen in de samenstelling van de maagmicrobiota met de mogelijke overgroei van andere bacteriestammen dan Helicobacter pylori. 

Tekorten aan verschillende micronutriënten zoals ijzer, cobalamine, calcium, magnesium en ascorbinezuur kunnen mogelijk ernstige gevolgen hebben als ze niet worden gediagnosticeerd en behandeld.Een sleutelrol in de homeostase van deze micronutriënten wordt gespeeld door de maagzuursecretie. Tijdens het diagnostisch onderzoek naar tekorten aan micronutriënten moet bijzondere aandacht worden besteed aan langdurig gebruik van secretieremmers, met name protonpompremmers, die na verloop van tijd kunnen leiden tot malabsorptie van micronutriënten als gevolg van langdurige remming van de maagzuursecretie. 

Link naar onderzoek, klik hier.