Zoek

Blueberry as an Attractive Functional Fruit to Prevent (Pre)Diabetes Progression

Blueberry as an Attractive Functional Fruit to Prevent (Pre)Diabetes Progression

Leefstijltherapie, de eerstelijnsbehandeling van prediabetes, omvat lichaamsbeweging en dieetregimes verrijkt met fytochemicaliën met gezondheidsgerelateerde eigenschappen. Blauwe bessen (Vaccinium spp.) hebben een hoge antioxiderende werking, deze vrucht staat ook goed bekend vanwege zijn hypoglycemische en insulinesensibiliserende effecten en wordt aanbevolen voor T2DM-behandeling. Toch richten blauwebessen zich op verschillende andere pathofysiologische eigenschappen, namelijk dysbiose van de darmmicrobiota en leverdysmetabolisme.

De voordelen van blauwe bessen gaan verder dan de verbetering van de glykemische controle, aangezien ze een arsenaal aan metabolische functies positief moduleren die niet alleen in de alvleesklier maar ook in de darm en de lever ontstaan, twee pathofysiologische paden die de progressie van (pre)diabetes kritisch bepalen. In deze studie werden vaak hoge dosissen blauwe bessen gebruikt verschillende vormen (o.a. extract, gevriedroogd etc) in hoeveelheden die we dagelijks lastig halen. Met omgerekende dosissen tussen de 50-350 gram verse blauwe bessen.

 

Door de glykemische controle te verbeteren, oxidatieve stress en ontsteking te verminderen, de triglyceriden te reguleren, samen met het verbeteren van darmdysbiose, hebben blauwe bessen een positieve invloed op een diversiteit aan pathofysiologische mechanismen die al in de prediabetesfase optreden.

Lees verder op https://doi.org/10.3390/antiox10081162  

 

Meer weten, bekijk dan deze video MBOG_Prediabetes